Nieuwsbericht

Eerherstel voor kunstwerk in Amsterdam Nieuw-West

De Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) heeft zich met succes ingespannen voor de restauratie van een bijzonder mozaïek van Harry van Kruiningen (1906-1996) uit 1960 in Amsterdam Nieuw-West. Het mozaïek is onderdeel van de entreepartij van een recent gerenoveerd schoolgebouw aan de Piet Mondriaanstraat.

Als gevolg van het gebruik van de school en jarenlange verwaarlozing was het kunstwerk tot voor kort in matige conditie. Tijdens de voorbereiding van de renovatie heeft de WMK daarom contact gezocht met de gemeente en het schoolbestuur. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een restauratieplan en subsidie vanuit de gemeente Amsterdam.

Harry van Kruiningen heeft na de oorlog naam gemaakt als graficus en schilder. Gedurende de wederopbouwperiode heeft hij een aantal bijzondere architectuurgebonden werken gerealiseerd. Met hun frisse kleurgebruik en geabstraheerde vormentaal zijn deze werken zeer kenmerkend voor deze periode. Het mozaïek in  de Piet Mondriaanstraat volgens kenners behoort tot zijn beste werken.

De restauratie is in april 2020 uitgevoerd door Atelier Constant.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.