Nieuwsbericht

Eerherstel voor monumentaal kunstwerk aan de Vondelstraat te Alkmaar

Bij de entree van een woongebouw op de hoek van de Vondelstraat en de Albertina Agnesstraat in Alkmaar bevindt zich een groot wandkunstwerk van René Albert Karrèr uit 1968. In de afgelopen tijd is het flatgebouw intensief gerenoveerd. Als kroon op het werk is in de afgelopen maand ook het kunstwerk gerestaureerd. Belangrijk Alkmaars erfgoed heeft dankzij de restauratie een nieuwe toekomst gekregen dankzij Heemschut's Werkgroep Monumentale Kunst.

Het kunstwerk is gemaakt in de periode van de wederopbouw (1945-circa 1972). Deze kenmerkt zich door een nieuw elan dat gepaard gaat met een ware bouwexplosie. Een belangrijk kenmerk van de wederopbouwperiode is de samenwerking tussen opdrachtgevers, architecten en beeldend kunstenaars. Kunstenaars krijgen opdrachten monumentale kunstwerken te maken die de monotonie van de nieuwbouw moeten doorbreken. In de afgelopen jaren is de kwaliteit van de kunst uit deze periode herontdekt.

Kunstenaar René Albert Karrèr (1927-2013) is geboren in Morchviller-le bas in de Franse Elzas. In 1953 komt hij met een Franse studiebeurs naar Amsterdam voor een studie aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten aldaar. Vanaf eind jaren vijftig realiseert Karrèr een groot aantal monumentale werken in diverse technieken. Vanaf medio jaren zestig wordt zijn werk abstracter. Deze latere werken – zoals het werk aan de Vondelstraat - vallen vaak op door hun dynamische compositie en het gevoelige materiaalgebruik. Het werk van Karrèr is vooral te vinden in Noord-Holland en heeft een grote kunsthistorische betekenis.

In 2019 werd geconstateerd dat het werk in zeer slechte staat was. Om het voor de toekomst te kunnen behouden was een grondige restauratie noodzakelijk. De Werkgroep Monumentale Kunst van de Erfgoedvereniging Heemschut en de Historische Vereniging Alkmaar zijn – met steun van monumentenexpert Anne Pauptit – daarom in gesprek gegaan met de gemeente Alkmaar en eigenaar Van Alckmaer voor Wonen. Na een grondig onderzoek naar de toestand en oorspronkelijke uitstraling van het werk is een restauratieplan ontwikkeld. De woningcorporatie en gemeente hebben besloten om de kosten voor deze restauratie te delen. De restauratie is in oktober 2020 uitgevoerd door Anne Rupert en Sandra Deus.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.