Nieuwsbericht

Eerherstel voor Utrechts Herderplein

Zeer recent is begonnen aan de restauratie van het Utrechtse Herderplein. Het plein is het hart van de naoorlogse wijk de Halve Maan en in 1955 gerealiseerd in overleg tussen kunstenaar Jan Boon en architect Antonio Salvatore van de Utrechtse Dienst Openbare Werken. Boon is in de wederopbouwperiode als kunstenaar van groot belang geweest voor Utrecht. Zijn kunstwerken zijn nog steeds prominent in de stad aanwezig.

Voor het Herderplein ontwierp Boon een asfaltkunstwerk. Door licht en donker asfalt te combineren ontstond een voor Nederland vermoedelijk uniek kunstwerk. Vanuit het midden van het plein uitwaaierend naar de randen zijn geabstraheerde vogels, hagedissen, bloemen en bladvormen zichtbaar. In de zomermaanden werd het plein vaak onder water gezet om te dienen als spetterbadje. In de wintermaanden werd het omgetoverd tot een ijsbaan.

Het intensieve gebruik van dit kunstwerk resulteerde in een snelle slijtage. In het verleden is het werk daarom meerdere malen op vrij eenvoudige wijze opgelapt. Om recht te doen aan het oorspronkelijke ontwerp heeft de gemeente Utrecht in overleg met de Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut en de erven van Jan Boon besloten om te kiezen voor een volledige reconstructie. Vanaf eind mei straalt het werk weer als bij de oplevering in 1955 en heeft de Halve Maan haar hart weer terug.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2022 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.