Nieuwsbericht

Erfgoedbeschermers vragen monumentenstatus voor villa Santwijck, Hillegom

Heemschut's commissie Zuid-Holland en de Stichting Vrienden van Oud-Hillegom willen dat de villa Santwijck in Hillegom een gemeentelijk monument wordt. De twee erfgoedorganisaties hebben daarvoor bij de gemeente Hillegom de aanvraag gedaan. De monumentale villa staat er slecht bij.

Villa Santwijck is onder de naam Casa Cara in 1906/1906 gebouwd door Hendrick Veldhuyzen van Zanten aan de Wilhelminalaan in Hillegom. De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden tijdens de opkomst van de Hillegomse bloembollenteelt en -handel in het begin van de 20e
eeuw.

De villa verkeert al jaren in slechte staat van onderhoud en is daarom een zorg voor de erfgoedbeschermers. De laatste jaren werd de villa gebruikt om kamers in te verhuren. Veel Hillegommers maken zich ook druk om het markante pand. Er is al eerder een sloopvergunning aangevraagd voor Santwijck. 

Heemschut en Vrienden van Oud Hillegom proberen met de monumentenstatus de villa voor Hillegom te behouden. Om de aanvraag kracht bij te zetten is er opdracht gegeven tot een uitgebreide waardestelling, die is hieronder te lezen. 

Download hier de waardestelling van Villa Santwijck, Hillegom


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2021 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.