Nieuwsbericht

Erfgoedorganisaties vragen vuurwerkverbod voor binnenstad Amsterdam

In een brief aan het College van B & W vragen de erfgoedorganisaties vertegenwoordigd in het Amsterdam Erfgoed Overleg om een mogelijk vuurwerkverbod in de Amsterdamse binnenstad serieus te overwegen.

In een brief aan het College van B & W vragen de erfgoedorganisaties vertegenwoordigd in het Amsterdam Erfgoed Overleg om een mogelijk vuurwerkverbod in de Amsterdamse binnenstad serieus te overwegen. Dit naar aanleiding van een brand in een bijgebouw van de Oude Kerk.

Op Oudejaarsavond woedde een kleine brand in de kap van één van de bijgebouwen van de Oude Kerk. De brandweer voorkwam een grote ramp: de verwoesting van Amsterdams oudste monument.
De erfgoedorganisaties, waaronder het Genootschap Amstelodamum, de Bond Heemschut en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, schrijven dat de Amsterdamse wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk grote dichtheid aan gebouwd erfgoed. Echter, op oudejaarsnacht wordt een grote hoeveelheid vuurwerk door particulieren in de binnenstad afgeschoten, overigens ook lampionnetjes die door de wind worden meegevoerd. En de vuurpijlen worden steeds gevaarlijker. Volgens de erfgoedorganisaties is dit vragen om problemen.

De organisaties herinneren aan de brand op de Herengracht in de oudejaarsnacht van 2007 op 2008 door een naar binnen geschoten vuurpijl. Bijna overkwam ons een dergelijke ramp opnieuw. Op de laatste oudejaarsnacht woedde er een kleine maar hevige brand op de zolder van een bijgebouw van de Oude Kerk. De brandweer gaf later aan dat zij 'door hard werken en met enige moeite' de brand wist te beperken tot het bijgebouw. Met andere woorden: bijna is het oudste en belangrijkste monument van onze stad in vlammen opgegaan! De Stichting de Oude Kerk luidde toen de noodklok in een brief aan het gemeentebestuur.

In de brief aan het College van B & W vragen nu ook de gezamenlijke erfgoedorganisaties in het komende jaar een vuurwerkverbod in de Amsterdamse binnenstad, in navolging van de gemeente Hilversum, 'serieus te overwegen'. In de afwegingen om tot een mogelijk vuurwerkverbod te komen, verzoeken de organisaties om hun invalshoek voor de behoud van de onvervangbare monumenten van de binnenstad zwaar mee te wegen.

Brief naar stadsdeel centrum, 18 april 

 

Beeld: Ruud Hoff, creative commons via ANP Archief.

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.