Nieuwsbericht

Fort Crèvecoeur en Doel op shortlist '7 Most Endangered Programme'

Zowel het door Heemschut genomineerde Fort Crèvecoeur nabij Den Bosch, als het door Heemschut genomineerde Belgische plaatsje Doel zijn door Europa Nostra op de shortlist van de 12 meest bedreigde monumenten en erfgoedsites van Europa geplaatst. De plaatsing van beide erfgoedsites op deze shortlist benadrukt de mate van bedreiging waarin beide locaties zich bevinden.

Het 7 Most Endagered Programme van Europa Nostra identificeert bedreigde monumenten en locaties in Europa en mobiliseert publieke en private partners op lokaal, nationaal en Europees niveau om een levensvatbare toekomst voor die locaties te vinden. De 12 meest bedreigde sites zijn door een internationaal adviespanel op de shortlist geplaatst. Dit panel bestaat uit experts in geschiedenis, archeologie, architectuur, conservering, projectanalyse en financiën.

Fort Crèvecoeur

Fort Crèvecoeur is onderdeel van de Zuidelijke Waterlinie. Het is gebouwd in 1587 en heeft 300 jaar lang een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse militaire geschiedenis. In 1890 werd Fort Crèvecoeur buiten gebruik gesteld en raakte het in verval. Na de rehabilitatie, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het fort door de Duitsers gebruikt als bruggenhoofd over de Maas. Na de oorlog gebruikte het Nederlandse leger het fort als oefenterrein. Heden ten dage is het fort eigendom van het Ministerie van Defensie. Het nu ernstig verwaarloosde fort en terrein, dat sinds 1973 op de monumentenlijst staat, moet dringend worden gerestaureerd voordat de constructie van het fort onherstelbaar beschadigd wordt. 

Lees het volledige persbericht over Fort Crèvecoeur hier

 

Doel

’t Eylandt den Doel is een eeuwenoud erfgoedlandschap in de polder aan de oever van de Schelde, ten noorden van de Antwerpse haven. De uitdijende haven bedreigt vanaf de jaren zeventig het dorp en het omliggende polderlandschap.

Het zeventiende-eeuwse landschapspatroon van dorp en polder is een van de eerste manifestaties van het rasterpatroon, een ontwerp uit de Lage Landen dat zelfs New York bereikte. De Beemster in Noord-Holland is onder meer hiervoor uitgeroepen tot werelderfgoed. Nergens is de ontwikkeling van het landschap van de Lage Landen beter te zien dan in Doel. Het bijna ongerept oerlandschap van het Verdronken Land van Saeftinghe ligt naast een polderlandschap met middeleeuwse, zeventiende-eeuwse, achttiende-eeuwse en moderne elementen, dat op zijn beurt grenst aan een hightech, eenentwintigste-eeuws havenlandschap.

Lees het volledige persbericht over Doel hier

Het dorp Doel

Fort Crèvecoeur


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.