Nieuwsbericht

FrieslandCampina ziet af van omleggen Boterdiep

Zuivelproducent FrieslandCampina ziet af van de omleiding van het Boterdiep. Als ze uitbreidt, is dat op de huidige locatie in Bedum. Onder meer Heemschut Groningen maakte bezwaar tegen het omleggen van het kanaal.

Voor de nieuwe melkfabriek moest het Boterdiep omgelegd worden. Heemschut uitte ernstige bezwaren tegen het verleggen van eeuwenoude trekvaart. Daarbij zouden waardevolle historische geografische structuren doorbroken en vernietigd worden. Het plan werd een jaar geleden bekend gemaakt.

FrieslandCampina laat nu tegen het Dagblad van het Noorden weten dat het omleggen van het Boterdiep definitief van de baan is. 

Dat de uitbreiding niet doorgaat, heeft te maken met de veranderende vraag naar melkaanvoer en de totale productiecapaciteit van FrieslandCampina in Nederland.  Ook zou het te maken hebben met weerstand van omwonenden en de kritiek van de Commissie mer. Dat is een landelijke organisatie die milieueffectrapportages (mer) beoordeelt. Zij toonde zich kritisch over de uitbreiding. De Commissie mer wilde meer weten over de stikstofuitstoot van het bedrijf en de gevolgen daarvan op natuurgebieden. Ze vond dat de gemeente, met wie FrieslandCampina in 2105 een intentie-overeenkomst sloot, de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het Boterdiep onderwaardeerde. Daarnaast wilde ze meer informatie over de verkeerstoename en waarom juist de locatie in Bedum zou moeten uitbreiden, zo meldt het Dagblad van het Noorden

Heemschut is blij met het besluit. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.