Nieuwsbericht

Frustratie en onmacht overheersen bij leegstaand Badpaviljoen Hindeloopen

Het steekt mensen dat het historische pand al jaren leeg staat en achter slot en grendel zit. De documentaire “Op Slot” van Omrop Fryslân verhaalt het toen, nu en de toekomst van het Badpaviljoen van Hindeloopen. De documentaire toont de onmacht van alle partijen om het pand nieuw leven in te blazen. Waarom het al jaren leeg staat, met een groot hek erom heen, weet eigenlijk niemand. Heemschut Fryslân is er al zo’n 25 jaar mee bezig.

Ondanks de vele verbouwingen en constant veranderende omstandigheden is het Badpaviljoen altijd nog een respectabel monument, vastgeklonken in de Westerdijk onder Hindeloopen. Het paviljoen, ooit de parel van de Zuiderzee genoemd, heeft een roemruchte geschiedenis. Het werd gebouwd in 1911. En was meteen mateloos populair. Het gebouw werd later uitgebreid en van beton gemaakt. Door een unieke bouwstijl, op een unieke plek en met een hoge publieke waardering is en blijft het pand monumentaal. Dat laat je niet verloederen en leeg staan. Dat is ook de mening van Heemschut Fryslân. In de documentaire verwoordt een Friese Heemschutter het probleem waar zoveel erfgoedbeschermers mee worstelen.

Strand is er nu helemaal niet meer, en het waterpeil van het IJsselmeer stijgt tot aan het randje van het Badpaviljoen. De gemeente Sudwest-Fryslân heeft de beurs getrokken, samen met Provincie en het Rijk, en besloten om het strand voor het badpaviljoen terug te brengen in het kader van de versterking van de IJsselmeerkust. Hopelijk zal deze maatregel de aansporing zijn voor heropening van het Badpaviljoen. De fraaie documentaire van Omrop Fryslân brengt het Badpaviljoen in ieder geval weer even tot leven. “Op slot” is te zien op Fryslân DOK , uitzending 8 en 9 juni op Omrop Fryslân en NPO2 . “Sjen”.

Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Uitzending Gemist


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.