Nieuwsbericht

Gelukkig nog één Lagere Technische School in Leeuwarden gered

De voormalige christelijke Lagere Technische School aan de Cornelis Trooststraat is aangewezen als gemeentelijk monument. Heemschut Fryslân is blij met de redding van het laatst overgebleven voorbeeld van een schoolgebouw van het nijverheidsonderwijs uit de Wederopbouw periode in Leeuwarden.

Gealarmeerd door sloopplannen en gewapend met een onderzoeksrapport van historicus Maarten de Graad, adviseerde Heemschut Fryslân de gebruikers van het gebouw om de status van gemeentelijk monument aan te vragen. Al in 2019 besloot de gemeenteraad tot een opknapbeurt, maar met de aanwijzing als gemeentelijk monument is er echt duidelijkheid over het voortbestaan. Dit tot opluchting van de gebruikers, die er jaren lang voor hebben gestreden. Het pand blijft in gebruik als Broedplaats: een plaats voor kunstenaars, creatief ondernemers en wijk gerelateerde instellingen.

Het complex wordt in de aanwijzing een in stedenbouwkundig en architectuurhistorisch opzicht beeldbepalend onderdeel van de wijk genoemd. Bovendien vertegenwoordigt het complex de stormachtige ontwikkeling van het technisch onderwijs van de jaren ’60. Architect A.J. Feddema (1899- 1975) en bouwkundig tekenaar S. Riddersma (1902-1992) ontwierpen tussen 1959 en 1970 de vier bouwfasen. De bescherming geldt het héle exterieur van alle bouwfasen en het interieur van de eerste drie bouwfasen voor zover uit de oorspronkelijke bouwtijd daterend. Ook alle aangebrachte kunstwerken zijn beschermd, waaronder een wandschildering uit de eerste bouwtijd getiteld ‘De vlucht naar de techniek’ van de hand van Jan Murk de Vries (Bolsward, 1919 – Harlingen, 2015).

Met de monumentenstatus van Chr. LTS heeft de gemeente gekozen voor behoud van een markant stukje Leeuwarden uit de jaren ’60, met een zeer passende functie.

Foto's: Jacob Schiphof


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.