Nieuwsbericht

Gemeente Berkelland beschermt mooiste boerderij

In oktober 2022 werd boerderij ’t Hiddink in Ruurlo verkozen tot mooiste boerderij van de Achterhoek door de Boerderijen Stichting Achterhoek (BSA).

Echter, de raad van de gemeente Berkelland besloot daarvoor in november 2022 dat er een nieuwe sporthal op het sportcomplex de Meene moest komen en wilde ook de voetbalvelden daar naar toe verplaatsen. De Meene is een bosrijk natuurgebied aan de rand van Ruurlo. Aan dit natuurgebied grenst ook het erf van de historische boerderij ‘t Hiddink. De boerderij zou gesloopt worden indien deze plannen gerealiseerd zouden worden.

Ter bescherming hebben de eigenaren, Heemschut en de BSA in november 2022 de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd.

Het Gelders Genootschap schreef de boerderij na onderzoek ‘een hoge cultuurhistorische waarde’ toe, reden voor de gemeente Berkelland om ‘t Hiddink nu op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.

De eigenaren zijn blij maar realiseren zich wel dat dit geen volledige bescherming biedt, sloop is altijd nog mogelijk maar daar heeft de gemeente sterke argumenten, veel tijd en een omgevingsvergunning voor nodig. Heemschut blijft het dossier volgen.

foto: Han van der Lans


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.