Nieuwsbericht

Gemeente dreigt met boete bij verder verval Poortgebouw Rotterdam

Het verval van het iconische Poortgebouw in Rotterdam gaat maar door. De gemeente trekt daarom nu een streep: het markante gebouw moet snel een opknapbeurt krijgen, anders volgen er boete's voor de eigenaar. Dit maakte wethouder Kurvers bekend bij RTV Rijnmond. Heemschut trekt al sinds 2017 aan de bel over het voortdurende verval en is blij met de ferme woorden van de wethouder.

"De eigenaar krijgt een termijn waarin hij aan de slag moet. Het is een veel te mooi stukje Rotterdam. Maak er iets moois van. Lukt dat niet, dan volgt er een boete", zegt wethouder Bas Kurvers tegen RTV Rijnmond

Het Poortgebouw is markant. Iedere dag rijden en lopen er duizenden mensen onderdoor. Ooit was het in bezit van het Havenbedrijf, er zou een groot bordeel worden gevestigd, toen werd het gekraakt en nu woont er sinds bijna veertig jaar een woongroep die er ook publiek toegankelijke concerten en exposities organiseert.

"Dit is een plek voor ontmoeting met een concertzaal en een café", zegt bewoner Rens de Boer. "Ik vind het heel jammer dat het zo vervallen is, het is gewoon een rijksmonument. Ik vind dat de eigenaar dat netjes moet onderhouden. Zoals het er nu uitziet doet het geen recht aan de plek en de geschiedenis."

Wethouder Kurvers denkt aan een periode van negen maanden waarin in ieder geval de buitenkant van het pand grondig moet worden opgefrist. De kosten daarvan lopen waarschijnlijk op tot een klein miljoen. Gebeurt er dan niets, dan staat de Haagse vastgoedgroep die het pand bezit een dwangsom te wachten.

Heemschut heeft in 2017 al na inspectie ernstige schade geconstateerd. “Het water druipt langs de gevel en het metselwerk wordt slechter.” Heemschut zag het toen als de taak van de gemeente om de eigenaar aan te sporen hier iets aan te doen. De waterschade komt voornamelijk door de lekkende en roestende hemelwaterafvoer. Heemschut vroeg toen de gemeente om snel te handelen, zodat de eigenaar het pand kan herstellen voordat de schade onomkeerbaar is.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.