Nieuwsbericht

Gemeente Goeree-Overflakkee dient verwaarlozing rijksmonumentale boerderij uit 1749 te stoppen!

Heemschut werkt samen met Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht Goeree-Overflakkee, Sociëteit Rethorica Sommelsdijk en de Historische Vereniging De Motte om de rijksmonumentale boerderij te behouden

Heemschut Zuid-Holland ondersteunt de oproep van boerderijdskundige drs. G. Hoek en vraagt de gemeente Goeree-Overflakee alles in het werk te stellen om de historische hoeve in Stad aan 't Haringvliet  te behoeden voor verder verval en te helpen bewaren voor het nageslacht. De boerderij, die volgens het jaartal op het dak uit 1746 stamt, is een rijksmonument, nog vrij gaaf en zeer karakteristiek voor de Overflakkeese boerderijen uit de 18e eeuw; de grote bloeitijd van de agrarische sector. De bouwkundige situatie van het gebouw is momenteel erbarmelijk: de punt van de gevel is inmiddels ingestort en ramen en luiken zijn kapot. Wind en regen krijgen meer en meer vat op het gebouw. De eigenaar heeft onlangs al het wagenhuis uit de bouwtijd van de hoeve afgebroken. Het lijkt er nu op, dat alleen nog wordt gewacht op verder verval en uiteindelijk op de afbraak van dit belangrijke monument. Die situatie wil en kan de gemeentelijke overheid toch niet lijdzaam afwachten?

Handhaving

De gemeente dient snel te handhaven en verder verval door de eigenaar te stoppen. Het kan toch niet zo zijn dat de eigenaar  beloond wordt voor slecht onderhoud. Een pand uit 1746 verdient meer respect en zorg dan nu het geval is vindt Heemschut.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.