Nieuwsbericht

Geslaagde Heemschut reis naar Noord-Duitsland

Zesenveertig bevlogen 'Heemschutters' maakten van 15 t/m 24 september jl., samen met het reisleiders-duo Ton Gijsbers / Joost van Hest en Marcel Jansen, de kundige chauffeur van ADW-Reizen in Tiel, een indrukwekkende reis langs hoogtepunten van de baksteengotiek in Mecklenburg-Vorpommern, het meest noordelijk gelegen Bundesland van Duitsland.

De Hanzesteden Stralsund en Wismar, Rostock, Güstrow, Bad Doberan en Lübeck en de residentiestad Schwerin werden uitgebreid bezocht o.l.v. lokale, goed ingevoerde gidsen. Vooraf aan elk stadsbezoek gaf Joost van Hest in de bus een boeiend hoorcollege terwijl we door het tijdloos prachtige landschap van Mecklenburg met zijn bossen, meren en uitgestrekte heidevelden reden.

In de aanrijroute werd ook Celle met meer dan 500 karakteristieke vakwerkhuizen bezocht; we lunchten in Hitzacker waar prins Claus von Amsberg zijn jeugd heeft doorgebracht, genoten van een feestelijk orgelconcert in Sankt Nikolai in Stralsund en werden op het eiland Rügen geconfronteerd met de resten van Hitlers vakantiekolonie, gebouwd tijdens het Naziregime voor 20.000 badgasten. 

Het modeldorp Mestlin uit de voormalige DDR was een andere 'eye-opener' zoals ook het afscheidsconcert in het Conservatorium van Schwerin onze oren opende voor de muziek van enkele tijdens W.O II vervolgde en gedode componisten: Leo Smit en Dick Kattenburg, beiden in Amsterdam geboren en vandaaruit gedeporteerd. Dit concert werd gegeven door de fluitiste Eleonore Pameijer uit Amsterdam en het Duitse pianoduo Friederike Haufe & Volker Ahmels.

Op de terugweg werd Bremen aangedaan, waar ons tot besluit van deze '10-daagse' een uitgebreide lunch wachtte in de 'Ratskeller' van het magnifieke Raadhuis. Kortom: een in alle opzichten geslaagde reis met hoge herinneringswaarde.  

 Of zoals de reisgenoten Wim en Madeleine Nijssen-Lim uit Den Haag het formuleerden: 

"Met heel veel voldoening en plezier kijken wij terug op de meer dan voortreffelijke reis naar Noord-Duitsland. Alles maar dan ook alles klopte als een bus: de - voor ons - onbekende steden, het programma, de hotels, de busreis, het weer. Aan de hand van de uiterst deskundige en prettige begeleiders was ’t een feest om dit stuk cultuurland en –geschiedenis te ontdekken.

 

 Tip: bij voldoende belangstelling wordt in juni 2019 deze 'Baksteengotiek-reis' herhaald. Er zijn al inschrijvingen!

 

 

 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.