Nieuwsbericht

Grote zorgen om boerderijcomplex Noord-Akendam te Haarlem

Heemschut maakt zich ernstig zorgen over het boerderijcomplex Noord-Akendam aan de Vergierdeweg 452-454 te Haarlem. Het gemeentelijk monument verkeert in een schrijnende staat van onderhoud. De definitieve ondergang van (delen van) het monumentale complex lijkt nabij wanneer er op korte termijn niets gebeurt. Voor sommige onderdelen is het misschien zelfs al te laat.

Om dit tegen te gaan heeft de commissie Noord-Holland een brief naar het college van Burgermeesters en Wethouders gestuurd betreft dit boederijcomplex waarin zij de gemeente Haarlem oproepen tot het op korte termijn aanschrijven van de eigenaar van het pand. Via deze weg zou de gemeente de eigenaar kunnen eisen het benodigde onderhoud aan het pand te verrichten.

De eventuele redding van het boerderijcomplex ligt in de handen van een bouwproject, Skaeve Huses, maar de realisatie van dit project vindt pas plaats in 2024. De kans is klein dat het complex een termijn van 3 jaar overleeft.

Bijzonder aan het boerderijencomplex is dat het momenteel de enige overgebleven Schotense stolpboerderij is. Dit maakt dat het behoud van het complex van groot belang is. Om verder verval te voorkomen raadt de commissie de gemeente Haarlem aan het complex te kopen om zo op korte termijn benodigd onderhoud te kunnen verrichten.

Foto: Vergierdeweg, door: Jos Fielmich, Noord-Hollands archief / Collectie van glasnegatieven en foto's van het Bedrijf Openbare Werken te Haarlem betreffende topografisch Haarlem, NL-HlmNHA_JosF20040720_14 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.