Nieuwsbericht

Grote zorgen om vernieuwende ronde veestal in Vinkeveen

Een stil drama aan de Provinciale weg 14 in Vinkeveen, gemeente De Ronde Venen. Waar in 2006 nog een unieke ronde veestal stond, rest nu sinds dit voorjaar een aantal deels ingestorte muren en een berg riet, waaronder de restanten van de kap.

In 1925 werd in opdracht van Jac. van der Weijden een ronde veestal ontworpen door architect B. van Rinsum te Wilnis. De cirkelvormige plattegrond was vernieuwend ten opzichte van de traditionele rechthoekige stallen: er was meer ruimte tussen de koeien om te melken en het voederen was eenvoudiger. De veestal, met een doorsnede van twaalf meter, bood ruimte aan 21 koeien.

Een soortgelijke stal aan de Bovendijk 31 in Wilnis was al eerder verloren gegaan. De aanwijzing van dit laatste voorbeeld van een experimentele veestal eind vorige eeuw in het kader van het Monumenten Selectie Project leidde destijds niet tot bezwaar. De eigenaar, die op hoge leeftijd is, heeft de instandhouding echter op zijn beloop gelaten. Een zware storm deed dit voorjaar de rest. De vraag is: wat nu?

De gemeente Ronde Venen is in gesprek gegaan met de eigenaar. Maar wat kan de gemeente doen? Suggestie is dat er een koper komt, die de stal wil herstellen en herbestemmen. De huidige eigenaar is daartoe niet in staat. Verder verval zal onherroepelijk leiden tot een groter verlies aan waarden.

Heemschut Utrecht hoopt dat dit bijzondere rijksmonument met nummer 514698 niet de archieven in zal gaan als gesloopt en afgevoerd. Wellicht zou verplaatsing naar het Openluchtmuseum, het Rundveemuseum of een andere locatie ook een optie zijn.

 


De huidige situatie
Voordat de stal instortte.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.