Nieuwsbericht

Heemschut: beeld Monsieur Cannibale naar Rijksmuseum

Erfgoedvereniging Bond Heemschut wil dat het beeld van de Efteling-attractie Monsieur Cannibale naar het Rijksmuseum gaat. Volgens de erfgoedvereniging is het beeld, en de discussie over het beeld, nu al een belangrijk onderdeel van onze recente geschiedenis.

De attractie Monsieur Cannibale is deze week gesloten om met een ander thema volgend jaar te heropenen. Dit nadat er de afgelopen jaren ophef over het onderwerp van de attractie ontstond.

In 2014 kwam er commentaar van een journaliste van The Wall Street Journal op de attractie vanwege vermeende racistische kenmerken. De afgelopen jaren vonden in de Efteling soms spontane protestacties plaats en waren de ronddraaiende kookpotattractie het middelpunt van Amerikaanse vlogsters.  

Volgens Heemschutdirecteur Karel Loeff is opname in de Rijkscollectie om meerdere redenen logisch. “De Efteling is het A-merk van Nederland op recreatiegebied, zoals het Rijksmuseum dat is op het gebied van cultuur en geschiedenis. De maatschappelijke discussie over deze attractie en specifiek dit beeld sluiten aan op de aandacht van het museum voor het slavernijverleden en inclusiviteit. Opname in de collectie ontzorgt de Efteling en maakt het mogelijk dat de maatschappelijke (inter)nationale discussie die rond dit onderwerp gaande is op de juiste plek en in de juiste context kan worden geduid en voortgezet”, aldus Loeff. “Het zou raar zijn als dit beeld in het depot van de Efteling zou verdwijnen of vernietigd zou worden”.

Heemschut heeft de Efteling per brief gevraagd het beeld beschikbaar te stellen aan de nationale collectie. De erfgoedbeschermers stellen dat dit beeld een uiting is van een discussie is die maatschappelijk op dit moment leeft. Loeff: “Daarmee is het beeld volgens ons al belangrijk erfgoed. Het is een stuk dat moeten willen nalaten voor de generaties na ons, zodat duidelijk is hoe snel in het Nederland van nu het denken over racisme en het koloniaal denken verandert.”


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.