Nieuwsbericht

Heemschut betreurt sloop historische boerderij Voorhout

Provincie Zuid-Holland heeft boerderij en grond aangekocht voor aanleg rotonde en vernieuwing Nagelbrug.

De provincie Zuid-Holland heeft in samenspraak met de gemeente Teylingen besloten het historische boerderijcomplex aan de Herenstraat in Voorhout te slopen. Het betreft een boerderij van rond 1800, een wagenschuur uit 1750 met 18e eeuwse weegschaal en oude leilinden. In de grond zit ook veel archeologie. 

De provincie is bezig de N444 te vernieuwen en vond beschermingsmaatregelen voor de boerderij en omgeving te kostbaar. Heemschut is het niet met de plannen van sloop eens. Voor het oude komt nieuwbouw in de plaats. Juist de bouw van een nieuwe rotonde biedt een passende gelegenheid om de situering naar het zuiden aan te passen en ook de historische brug weer een historische context te bieden. 

Helaas is Heemschut te laat bij de plannen betrokken geraakt. De boerderij zal gesloopt worden en nu is het afwachten of de wagenschuur en weegschaal gered gaan worden. Ook is het zaak dat de leilinden behouden blijven en goed archeologisch onderzoek wordt gedaan.

Heemschut werkt in dit dossier nauw samen met de Historische Kring Voorhout en AWN Vrijwilligers in de Archeologie. 

 

Brief Heemschut aan provincie Zuid-Holland en gemeente Teylingen, 2 februari 2016 

Dossier Boerderij Oostdam Voorhout


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.