Nieuwsbericht

Heemschut betreurt sloop winkeltje uit De heilige Rita

Kan een dorpswinkel cultuurhistorische waarde ontlenen aan een literaire roman? Heemschut Overijssel vindt van wel en wil daarom dat een voormalig dorpswinkeltje in Geesteren niet gesloopt wordt om plaats te maken voor nieuwbouw. De winkel heeft een prominente plek in de roman ‘De heilige Rita’ van Tommy Wieringa en wordt daarin uitgebreid beschreven. Daarbij geeft het pand in combinatie met de roman een goed beeld van een Twentse dorpswinkel uit voorbije tijd.

Tommy Wieringa beschrijft in De heilige Rita de kruidenier als iemand van het ouderwetse soort, die in de nadagen van zijn haveloze winkel behalve blikjes Unox smeerworst en slagroomspuiten haast niets meer verkoopt. Het boek werd in 2018 bekroond met de lezers- én de juryprijs van de Bookspot Literatuurprijs .

Vorig jaar wijzigde de gemeente Tubbergen waaronder Geesteren valt het bestemmingsplan om op deze plek de bouw van twee levensloopbestendige woningen mogelijk te maken en een voormalige bedrijfswoning om te kunnen zetten naar een reguliere woonbestemming. Het winkelwoonhuis, dat in bouwvallige staat verkeert zal daarom  gesloopt worden.

Heemschut Overijssel heeft het pand bekeken. Het gebouw uit 1899 is destijds als een Twents hallehuis opgetrokken. Het bevat nog originele elementen zoals de gestrekte togen boven de vensters en de muurankers in het metselwerk. In de jaren 60 is een eigentijds winkelfront geplaatst. De winkel voorzag de bewoners van Geesteren destijds van de dagelijkse voorzieningen, zodat ze niet ver hoefden te reizen. Met de sloop zal de herinnering aan de winkel verloren gaan.

Heemschut vindt dat het winkelwoonhuis zich zeker leent voor transformatie binnen de huidige verschijningsvorm. De erfgoedorganisatie zal daarom de gemeenteraad en het college van B. en W. van de gemeente Tubbergen dringend vragen om zich maximaal in te spannen om het pand te behouden en te renoveren.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.