Nieuwsbericht

Heemschut: bewust verval rijksmonument mag nooit worden beloond

De commissie Groningen van Heemschut heeft bezwaar gemaakt tegen het schrappen van de rijksmonumentale status van de boerderij Weersterweg 14, Den Horn. De boerderij is door de minister van de rijksmonumentenlijst gehaald (op verzoek van de eigenaar) vanwege ernstig verval. Volgens Heemschut is dit de wereld op zijn kop en wordt de eigenaar beloond vanwege zijn slechte gedrag.

Het is niet de eerste keer dat er een rijksmonument om deze redenen wordt geschrapt. Het probleem is dat het verval nooit zover had mogen komen. In de Erfgoedwet is verval van een rijksmonument strafbaar en de gemeente had moeten optreden tegen dit verval van de eigenaar. Door nu op het verzoek van de eigenaar de status maar helemaal te schrappen, is zeer onwenselijk.

Heemschut Groningen heeft bij minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bezwaar gemaakt tegen de beslissing om de boerderij te schrappen. 

Volgens ons heeft de boerderij nog genoeg monumentale waarden om als rijksmonument behouden te blijven. In hoofdlijnen is het pand nog aanwezig en ook in de detaillering is weinig verloren gegaan. De boerderij is alleen in slechte staat vanwege jarenlang onderhoudsgebrek. 

Ook de ligging van de boerderij is bijzonder. Aan de Weersterweg ligt de boerderij samen met vier andere gave Groninger kop-hals-rompboerderijen. De oorsprong van al deze boerderijen gaat terug tot aan de middeleeuwen. 

Heemschut roept de minister op om de boerderij niet te schrappen van de rijksmonumentenlijst en roept de minister ook op om bij de gemeente aan te dringen op handhaving tegen het verval. De gemeente kan de eigenaar dwingen de boerderij op te knappen. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.