Nieuwsbericht

Heemschut bezorgd over staat rijksmonumentale Geertruida-hoeve Nieuwerkerk aan den IJssel

De Geertruida-hoeve staat er zwaar verwaarloosd bij en het is de hoop van Heemschut dat daar snel verandering in komt!

De rijksmonumentale Geertruida-hoeve aan de Eerste Tochtweg 25 te Nieuwerkerk aan den IJssel staat er zwaar vervallen bij. De eigenaar is in 2008 begonnen met een restauratie, maar heeft niet de middelen om de rijksmonumentale boerderij op te knappen. Sindsdien is de situatie zienderogen verslechterd. Al jaren hangt er een zeil over het rieten dak. Gaten worden niet hersteld. Het zwaar overwoekerde monumentale karnhuis is verdwenen. Heemschut vreest voor het voortbestaan van dit rijksmonument.

Handhavingsverzoek

Heemschut Zuid-Holland heeft een handhavingssverzoek ingediend bij de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel zodat maatregelen worden genomen om het pand wind- en waterdicht te maken en verder verval tegen te gaan. De gemeente heeft de wettelijke taak te handhaven aangezien het niet toegestaan is zonder vergunning een rijksmonument in gevaar te brengen of aan te tasten.

Gemeente grijpt niet in

De gemeente Nieuwerkerk deelt de zorg van Heemschut maar heeft in overleg met de eigenaar besloten van handhaving af te zien. De eigenaar heeft geen middelen om verder verval te voorkomen. Het pand is in de verkoop.

Brief aan college Nieuwerkerk aan den IJssel, 9 oktober 2015

Antwoord college Nieuwerkerk aan den IJssel, 15 januari 2016

 

Heemschut dossier Geertruida-hoeve

 

Fotograaf: Frank de Roo.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.