Nieuwsbericht

Heemschut blij met aanwijzing van nieuwe monumenten in Amsterdam-West

De aanwijzing betreft onder andere een bijzondere fabriek van architect Lau Peters in de Donker Curtiusstraat en een unieke serie achttiende-eeuwse huizen aan de Overtoom

Mede dankzij een langdurige lobby van Heemschut heeft stadsdeel West van de gemeente Amsterdam op 15 maart 2016 besloten om 18 objecten te beschermen als gemeentelijk monument. 14 van deze  panden waren voor 2010 reeds in beeld als kandidaat voor de monumentenlijst.

Monumentwaardig

Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam had het toenmalige stadsdeel (Westerpark) geadviseerd om deze panden te beschermen. Het stadsdeelbestuur besloot echter om de gebouwen, waaronder belangrijke woonblokken van architecten als K.P.C. de Bazel en B. de Greef en enkele bijzondere schoolgebouwen, niet aan te wijzen tot monument. 

Heemschut pleit voor bescherming

Sinds 2010 heeft Heemschut meerdere malen verzocht om de panden toch te beschermen. Een monumentenstatus biedt immers de meeste garantie voor behoud van een pand. Na zes jaar heeft dit geresulteerd in een positief besluit. Tevens heeft het stadsdeel  4 andere objecten aan de monumentenlijst toegevoegd. Het betreft onder andere een bijzondere fabriek van architect Lau Peters in de Donker Curtiusstraat (foto) en een unieke serie achttiende-eeuwse huizen aan de Overtoom. Ook deze objecten zijn voorgedragen door Heemschut.

Andere stadsdelen

Ook in de andere stadsdelen zet Heemschut in op een (beperkte) uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst. Op dit moment lopen er mede op verzoek van Heemschut aanwijzingsprocedures in Centrum, Noord en Oost.

 

Heemschut dossier Amsterdam-West


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.