Nieuwsbericht

Heemschut blij met extra onderhoudssubsidie voor grote monumenten en extra investering in culturele basisinfrastructuur

Minister Bussemaker maakte op Prinsjesdag bekend extra subsidie te willen geven aan grote monumenten, monumenten in het aardbevingsgebied en te willen investeren in enkele musea

Prinsjesdag heeft naast bezuinigingen op de fiscale aftrek voor monumenteneigenaren ook voor de erfgoedsector enkele positieve zaken opgeleverd. De minister heeft aangekondigd voor de restauratie van een aantal grote monumenten, de monumenten in het aardbevingsgebied in Groningen en voor enkele musea extra financiering te hebben gevonden. Heemschut is daar content mee. 

Restauratie grote monumenten en monumenten in het Groningse aardbevingsgebied

De Utrechtse Domtoren en de Eusebiuskerk in Arnhem en monumenten in het Groningse aardbevingsgebied krijgen over 2017 en 2018 in totaal 10 miljoen subsidie van Minister Bussemaker. Het geld is bedoeld ter ondersteuning van het grote onderhoud aan beide prachtige rijksmonumenten en voor schadeherstel aan Groningse rijksmonumenten. Het geld komt uit de BRIMpot.

Heemschut heeft samen met de provincies hard aan deze lobby getrokken. De restauraties in Arnhem en Utrecht zijn te groot van omvang om uitsluitend vanuit het provinciaal budget gesubsidieerd te kunnen worden. Het erfgoed in het aardbevingsgebied heeft onze blijvende aandacht als het gaat om preventie en een goed en vakkundig herstel van schade.

Investering in Culturele Basisinfrastructuur

Minister Bussemaker maakte ook bekend dat ze voornemens is extra te investeren in  de culturele basisinfrastructuur voor de periode 2017 – 2020. Dat betekent dat een aantal rijksmonumentale musea zoals Slot Loevestein, Nationaal Glasmuseum, Huis Doorn, Museum Meermanno en Letterkundig Museum extra geld gaan krijgen voor behoud en beheer van collectie en gebouwen. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.