Nieuwsbericht

Heemschut Brabant benieuwd naar nieuwe plannen voor binnenstad Tilburg

Raad Tilburg trekt oude plan voor Stadhuisplein in en daarmee is referendum van de baan

Versterking Binnenstad Tilburg

Het college van Tilburg heeft in het coalitieakkoord afgesproken om de binnenstad te versterken en een meer regionale functie te geven. Tilburg moet als koopstad wedijveren met Eindhoven, Den Bosch en Breda. Tilburg wil voor de Tilburgse binnenstad enkele grote trekkers, zoals de Primark en een betere looproute tussen de Heuvelstraat  de Emmapassage, de Schouwburgpromenade en het Pieter Vreedeplein. De binnenstad kan ook een stuk groener. Tegelijk wordt het stadhuis, het witte paleis, gerestaureerd en het naastgelegen stadskantoor gerenoveerd. Het stadskantoor moet ook winkels gaan herbergen.

Referendum

Gaandeweg de planvorming bleken de plannen tot veel ongenoegen te leiden bij burgers, ondernemers en politieke partijen. Onder andere waren de plannen duur, met het oog op de grote leegstand veel te grootschalig en naar veel mensen werd niet geluisterd. Heemschut en andere erfgoedorganisaties wezen op de bijzondere naoorlogse architectuur rond het stadhuisplein. De onvrede heeft zelfs tot een handtekeningenactie en een referendum over de plannen geleid. Deze zou in juni 2016 gehouden worden.

Nieuwe planvorming

Het college heeft besloten haar oude plan te laten varen en wil met een nieuw plan voor de binnenstad komen. Daarop heeft de Raad besloten het oude plan te laten intrekken. Ook het referendum is van de baan. Onderdeel van de afspraken vormt een versterking van de winlelstraten. Meer groen. Er komt minder winkelruimte in het stadskantoor.

Heemschut Brabant

Heemschut Brabant verwelkomt de nieuwe plannen van het college. Ze is benieuwd naar de verdere uitwerking. Ze hoopt dat in de nieuwe plannen zorgvuldig met de cultuurhistorische waarden van het gebied worden omgegaan. Dat geldt voor het ensemble van het Paleis, het stadskantoor, de fontein van Beljon, de Katterug van Van den Broek en Bakema, de schouwburg van Bijvoet en Holt en het kantongerecht  van Jos Bedaux.  Er ligt een cultuurhistorische analyse van het stadskantoor die het uitgangspunt zou moeten zijn van de renovatie van het stadskantoor. 

 

Tilburgse Koerier, 10 maart 2016

 

Heemschut Dossier Stadhuisplein


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.