Nieuwsbericht

Heemschut Brabant wil behoud en herbestemming van vm. bankgebouw uit wederopbouwperiode

Het ontwerp van de Gebroeders Kraaijvanger uit 1958 met het interieur ontworpen door Grondhout en met kunst van Louis van Roode, Niel Steenbergen en Theo Mols is zeer beschermingswaardig gesamtkunstwerk.

Onzekere toekomst vm. Bankgebouw Eindhoven

Het bankgebouw van de gebroeders Kraaijvanger in Eindhoven is in 1958 ontworpen en in 1960 gerealiseerd voor de deftige Van Mierlobank. Zij noemden zich ook wel de Bank van Brabant en hadden verschillende vestigingen in de grotere Brabantse steden. Het bankgebouw is later vergroot richting het stadhuisplein. Sinds 10 jaar staat het oudste deel van de bank leeg. Wegens het ontbreken van een nieuwe functie, ligt sloop op de loer. Dat zou zonde zijn want een eerste deskundige blik op het pand laat zien dat het bouwkundig- en technisch nog in goede staat verkeert. Het is goed her te gebruiken. De huidige eigenaar Profinn uit Eindhoven weet nog niet zeker wat ze met het gebouw gaat doen. Ze staat open voor ideeën. 

Heemschut Brabant maakt cultuurwaardebepaling

Heemschut Brabant wil graag behoud van de vm. Van Mierlo Bank aan de Wal 15. Het gebouw is vanwege de kwaliteit van het ontwerp door de bekende Gebroeders Kraaijvanger, het interieur en de waardevolle kunstwerken zeer beschermingswaardig. Heemschut pleit voor een nieuwe functie. Inmiddels heeft ze zich met haar wensen tot de gemeente Eindhoven en de eigenaar Profinn gericht. Daartoe heeft ze ook een cultuurwaardebepaling van het pand gemaakt. De gemeente zou een monumentenstatus moeten overwegen. Met de eigenaar is overleg gaande over de mogelijkheid om het pand het te bestemmen.

 

Artikel Eindhovens Dagblad, 11 mei 2016

 

Brief aan college en gemeenteraad van Eindhoven met waardebepaling, d.d. 27 april 2016

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.