Nieuwsbericht

Heemschut doet aangifte van vernieling AKU-fontein, Arnhem

Heemschut heeft bij de politie aangifte gedaan van vernieling van de monumentale AKU-fontein in Arnhem. Bij het rijksmonument uit de Wederopbouwperiode is een bank verdwenen. Het vernielen van een rijksmonument is bij de wet strafbaar.

Met de aangifte wil de provinciale commissie Gelderland van Heemschut vooral een signaal afgeven. Er is in het recente verleden veel te doen geweest rondom de AKU-fontein. Tot voor kort waren er bij de gemeente Arnhem serieuze plannen tot (gedeeltelijke) sloop van de monumentale fontein. Dit tot afschuw van Heemschut. 

Fontein, vijver, kunstwerk en plein zijn één kunstwerk met de status van rijksmonument. Oók de banken eromheen met de bijzondere bestrating, maken er onderdeel van uit.

En nu is er een betonnen bank verdwenen. Daarvoor is geen vergunning verleend. Het ensemble is met het verdwijnen van de bank aangetast.

Heemschut wil voorkomen dat delen van de AKU-fontein stilletjesaan worden weggehaald. De aangifte is een krachtig signaal.

In de Erfgoedwet is beschadiging of vernieling van een rijksmonument strafbaar gesteld. Met de aangifte bij de politie vraagt Heemschut om onderzoek naar de zaak te doen. 

AKU-fontein
Op het Gele Rijders Plein is in 1961 een kunstwerk geplaatst, ontworpen door de architect Henk Brouwer (1920-1974) en geschonken door Algemene Kunstzijde Unie (AKU), ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan, aan de stad Arnhem. De AKU is een voorloper van het huidige bedrijf AkzoNobel. Het kunstwerk bestaat uit een fontein in een blauw gekleurd bassin. Middenin staat een sokkel met daarop het beeld 'Libelle' van de kunstenaar Shinkichi Tajiri. Daarnaast staat een overdekte galerij met centraal een patio met zitbanken.

De bank bij de fontein
De verdwenen bank op dit moment

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.