Nieuwsbericht

Heemschut Drenthe bezorgd om situatie vm. gemeentehuis Eelde

Het pand en de tuin worden slecht onderhouden en nieuwbouwplannen zijn veel te grootschalig voor de bijzondere omgeving.

In een brief aan de gemeente Tynaarlo heeft Heemschut Drenthe net zoals omwonenden en andere lokale organisaties hun bezorgdheid uitgesproken over de staat van het voormalige gemeentehuis en de plannen voor de toekomst. Het pand wordt verhuurd maar staat gedeeltelijk leeg en maakt een verwaarloosde indruk. Zowel de tuin als het pand zelf hebben achterstallig onderhoud. Heemschut Drenthe verwacht een actievere bemoeienis van de gemeente Tynaarlo bij dit pand in deze cultuurhistorisch belangrijke omgeving.

 Nieuwbouwplannen

De eigenaar, Paas Vastgoed, heeft plannen om zestien zorgappartementen te realiseren in het voormalige gemeentehuis. Om het plan rendabel te maken, zou er een nieuw gebouw van vier bouwlagen achter moeten komen met achttien woonappartementen in de vrije sector. Hiervoor zou een stuk van de openbare weg, de Prinses Irenelaan, worden volgebouwd.

Reactie Heemschut Drenthe

Heemschut Drenthe is bezorgd over het grote volume van de nieuwbouw. Dat staat niet goed achter het monumentale voormalige raadhuis en ook raakt de samenhang zoek in de Oranjepolder, de buurt achter het raadhuis.’ Niet alleen het voormalige raadhuis is een rijksmonument, de gemeente heeft de wijk er achter de hoogste waardering in de gemeentelijke Structuurvisie Cultuurhistorie 2014-2024 gegeven. 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.