Nieuwsbericht

Heemschut Drenthe - Excursie 16 oktober 2021

Uitnodiging voor de ledenreis c.q. excursie op zaterdag 16 oktober, Heemschut Drenthe. Tijdens deze ledenreis bezoeken we diverse plaatsen in Noordwest Drenthe. We bezoeken tijdens de reis bijzondere en verscheidene erfgoedlocaties. Daarbij gaat de reis door het prachtige esdorpenlandschap van Noordwest Drenthe, dubbel genieten dus.

De excursie vindt plaats per touringcar. We hebben gekozen voor maximaal 35 deelnemers, zo kunnen de deelnemers ruim over de bus verdeeld worden dit i.v.m. corona maatregelen. Ook bij de bezoeken aan gebouwd erfgoed, die we ook binnen gaan bezoeken, wordt ons bezoek in kleine groepen georganiseerd. Ter informatie, u wordt verzocht tijdens de reis een mondkapje bij u te hebben.

De eerste locatie die bezocht wordt is het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Voor deelnemers die met openbaar vervoer komen is bij het station van Assen opstap gelegenheid voor de bus. De bus staat om 10.00 uur gereed bij het station, vertrektijd is uiterlijk 10.25 uur naar Veenhuizen. De bus brengt u aan het eind van de middag ook weer terug naar het station van Assen. Deelnemers die per auto naar Veenhuizen komen kunnen (gratis) bij het Gevangenismuseum parkeren. Ook hier komt de bus aan het eind van de middag weer terug.

In het Gevangenismuseum in Veenhuizen is er eerst een ontvangst met koffie en koek en na het bezoek aan het museum staat hier ook een lunch gereed.                                                                                                                                                           

Recent zijn de Koloniën van Weldadigheid, waar Veenhuizen ook toe behoort, benoemd als Unesco werelderfgoed, een extra reden voor het bezoek aan Veenhuizen.

Na het museumbezoek en de lunch vervolgen we per bus onze reis naar de Zwartendijsterschans in Een-West. De schans is gebouwd in 1596 en maakte onderdeel uit van de Friese waterlinie. Restauraties van de schans vonden plaats in 1988 en 2002 en benadrukken daarmee de historische waarde van dit monument.

Vanuit Een-West reizen we door het fraaie landschap verder naar het dorp Roden, waar we de eeuwenoude havezate Mensinge gaan bezoeken. In 1330 werd in stukken de havezate al genoemd, in volgende eeuwen is er verbouwd en bijgebouwd resulterend nu in een prachtige historische havezate met bijbehorend bos.

Vanuit Roden reizen we binnendoor naar het dorp Vries, waar we de reis afsluiten met bezoek aan café ´Onder de Linden, een café met een authentiek interieur en nog altijd voorzien van een mooie oorspronkelijke veranda. Bijzonder is ook de middeleeuwse Bonifatiuskerk direct tegenover het café gelegen.

 

Reisschema

± 10:25 Vetrek vanaf station Assen

± 10.50 uur – Aankomst per bus of auto gevangenis museum Veenhuizen, entree via achterpoort

10.45 uur / 11.00 uur ontvangst Gevangenismuseum met koffie

11.15 uur rondgang museum tot 12.15 uur -                                                                         

N.B. deelnemers in bezit museumkaart c.q. vriendenloterij VIP kaart hebben gratis toegang – kaarten dienen collectief aangeboden te worden en worden daarom verzameld bij de ingang – kaarten daarna terug naar eigenaren

12.20 uur tot 13.15 uur - Lunch Gevangenismuseum

13.30 uur Vertrek uit Veenhuizen naar Zwartendijksterschans – Een West

± 13.45 uur bezoek Schans – 30 minuten  

14.15 uur vertrek via Steenbergen naar Roden Havezate Mensinge

± 14.40 uur aankomst

N.B. deelnemers in bezit museumkaart hebben gratis toegang – kaarten dienen collectief aangeboden te worden en worden daarom verzameld bij de ingang – kaarten daarna terug naar eigenaren                                                           

± 15.40 uur einde bezoek havezate en vertrek naar Vries  

Vanuit Roden binnendoor over Bunne reis naar Vries – café Onder de Linden. Hier kunnen we aangenaam verpozen onder de veranda en in het café onder genot van een drankje en een hapje.

16.45 vertrek per bus uit Vries naar Veenhuizen voor de automobilisten  

±17.20 uur naar Assen waar we omstreeks 17.45 uur bij het station aankomen – einde reis.

De kosten deelname reis/excursie zijn € 27,50 per persoon – als u in bezit bent van museumkaart c.q. vriendenloterijkaart VIP kaart wordt u verzocht deze mee te nemen – zo kan de excursieprijs laag gehouden worden.                                                                                                                                                                           

Meld u snel aan voor de reis gezien het beperkt mogelijke aantal deelnemers.

Aanmelden doet u bij de secretaris Commissie Heemschut Drenthe, Gerard de Vries  -  mail adres: ga.vries@hccnet.nl. U krijgt daarna bevestiging over deelname aan de reis/excursie met de restrictie dat wanneer het maximale aantal deelnemers bereikt, deelname niet meer mogelijk is.

Meer informatie vindt u hieronder:

Bijlage


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.