Nieuwsbericht

Heemschut Drenthe gaat oude sporen van strijd in provincie in kaart brengen

Samen met Drents Landschap en Het Drentse Archief wordt het project Littekens in het Landschap gestart.

Sporen van strijd in Drenthe

Oorlogen en veldslagen hebben in Drenthe soms diepe sporen nagelaten. Te denken valt aan de in zijn tijd onneembaar geachte vesting Coevorden of de uit de Franse tijd stammende Emmerschans. Nog vers in het geheugen is Kamp Westerbork uit de Tweede Wereldoorlog waar verschrikkelijke dingen hebben plaatsgevonden. Van andere gebeurtenissen, zoals de Slag bij Ane in 1227, resteert eigenlijk niets meer. Alleen een kei met inscriptie,die in 1967 is geplaatst ter herinnnering aan de strijd.  Heemschut Drenthe, Het Drents Landschap en het Drents Archief werken samen in het project Littekens in het Landschap om alle plekken in Drenthe in kaart te brengen.

 

Opstarten project Littekens in het landschap

Onder de projectnaam 'Littekens in het landschap' worden deze sporen, maar ook sporen van andere veldslagen uit de Drentse geschiedenis, door de Bond Heemschut in kaart gebracht. Het gaat om de periode van de middeleeuwen tot aan de Koude Oorlog. De komende tijd worden gesprekken gevoerd met historische verenigingen in Drenthe. Uit die gesprekken moet blijken hoe de informatie verzameld gaat worden. De resultaten worden uiteindelijk gebundeld in een app. 

Meer informatie; Theo Wortel, commissie Drenthe Heemschut. tcm.wortel@gmail.com

 

RTV Drenthe, 4 augustus 2016


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.