Nieuwsbericht

Heemschut gaat voor behoud van afgebrande boerderij

In een brief aan de gemeente Doetinchem vraagt Heemschut om maatregelen om verdere aantasting of sloop te voorkomen.

Zandboerderij

De Roodhaanhoeve is een monumentaal boerderijtje op het recreatieterrein De Koekendaal in Doetinchem. Het pand stamt uit 1800-1850. Het is een der laatst overgebleven zandboerderijtjes in het voormalige Ambt Doetinchem. De indeling is nog origineel met een eenvoudig voorhuis met daarachter de deel en een kapconstructie die grotendeels weggetimmerd is. Schuin voor de voorgevel bevindt zich een gemetselde waterput op een gepleisterde onderbouw. Het pand is sinds 1980 in gebruik door de Roothaangroep en sinds 2010 ook door de Graaf Otto scouting groep. 

Brand 

Op 19 september jl brandde het boerderijtje helaas geheel af. De kap is volledig verwoest en ingestort.De politie sluit niet uit dat de brand is aangestoken. Voor beide scouttinggroepen is de brand een grote ramp. Ze zijn in een klap al hun geschiedenis en spullen kwijt.

Reactie Heemschut

In een brief aan het college van B&W van de gemeente Doetinchem uit Heemschut haar zorgen over de toekomst van het afgebrande boerderijtje. Er gaan stemmen op om het hele zaakje te slopen. De organisatie hoopt dat voor behoud wordt gekozen. Ze wil dat er maatregelen worden genomen die verdere aantasting (vandalisme?) voorkomen en de mogelijkheden tot herstel open houden. Gedacht wordt aan het stutten van de muren en de schoorsteen, veiligstelling van de naar binnen gevallen Oud Hollandse dakpannen (voor zover nog bruikbaar) en andere waardevolle elementen en een veilige omheining middels hekken.

 

Artikel De Gelderlander, 21 september 2016

 

Brief Heemschut aan College en Raad Doetinchem, 27 september 2016


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.