Nieuwsbericht

Heemschut geeft strijd om behoud Schoutenwerf Muiden op

Heemschut strijdt niet verder om het behoud van de Schoutenwerf in Muiden. Op verzoek van Heemschut is een deel van het industriële complex aangewezen als monument, maar een belangrijk deel ook niet. Daarmee is sloop aanstaande voor grote delen van de oude werf. De commissie Noord-Holland van Heemschut ziet geen mogelijkheden meer om het behoud van dit karakteristieke erfgoed af te dwingen.

De ijzerwerkloods, timmerwerkplaats, draaierij en delen van de hellingbaan op de Schoutenwerf in Muiden worden geen gemeentelijk monument, zoals Heemschut wel had gevraagd. 

De voormalige directeurswoning, het poortgebouw annex kantoor en de muur aan de Hellingstraat worden dat wel, ook op verzoek van Heemschut. 

Schoutenwerf
De Schoutenwerf is een dominant onderdeel in het centrum van Muiden. De oude werf vormt een herinnering aan de belangrijke havenfunctie van Muiden. Er wordt al jaren gesproken over herontwikkeling, waarbij recent de plannen in een stroomversnelling terecht zijn gekomen.

Wie in het centrum van Muiden op de Groote Zeesluis staat en in de richting van het IJmeer kijkt, ziet direct de identiteit van Muiden als havenstad. Wij vroegen de gemeente daar met de grootst mogelijke zorg mee om te springen.

In de nieuwbouwplannen wordt daar echter te weinig rekening mee gehouden. Het geldende bestemmingsplan is aangenomen door de gemeenteraad van Muiden in 2010, het dieptepunt van de economische crisis. Dat maakt dat dit bestemmingsplan veel ruimte biedt aan ontwikkeling en ook veel ruimte biedt aan mogelijke vernietiging van historische waarden.

Succes, maar ook niet
De gemeente Gooise Meren (waar Muiden in fuseerde) heeft op verzoek van Heemschut een klein deel van de oude kantoren van de Schoutenwerf aangewezen als monument, en ook een karakteristieke muur blijft staan. Volgens ons is dat echter onvoldoende om het oude stadsgezicht van Muiden te behouden.

Maar Heemschut heeft geen gronden meer om hier tegen in beroep te gaan en heeft besloten de strijd te staken. 

Deze loodsen en gebouwen worden gesloopt
Deze muur blijft staan, het gebouw daaraan vast niet

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2020 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.