Nieuwsbericht

Heemschut: Geen animo voor hotel bij Muiderpoortstation

Heemschut Amsterdam wil dat met respect met het rijksmonument en de monumentale omgeving wordt omgesprongen.

Heemschut kijkt met argusogen naar de plannen van het Loydhotel en NS vastgoed om naast het monumentale hoofdgebouw van het Muiderpoortstation een hotel te bouwen. De stationshal zal een horeca-bestemming krijgen, een soort foodmarket. Samen met de buurt voert ze het gesprek met gemeente en ontwikkelaars NS vastgoed en Lloydshotel.

Monumentale omgeving

Het gaat hier om een Rijksmonument uit 1939 van architect Schelling,die ook het Amstelstation ontwierp. De buurt en Heemschut zijn niet tegen een horeca-bestemming voor de stationshal maar zien nóg een hotel in de buurt niet zitten. Zij willen in de eerste plaats een gezelliger stationsplein, respect voor het monument met stationswoning en stationskantoor zonder sloop, behoud van het mooie groen langs het spoor en een respectvolle sfeer rond het monument voor de Joden, die in WO II hier vandaan werden gedeporteerd. Op de buurtvergaderingen, die zijn gehouden hadden de plannenmakers een welwillend oor voor de bezwaren vanuit Heemschut en buurt.

Huidige plannen Lloyds hotel en NS vastgoed

Na protesten willen de ontwikkelaars, Lloyds Hotel en NS vastgoed het monumentale station en de bebouwing eromheen zoveel mogelijk respecteren en zijn bereid de nieuwbouw met het hotel op de plek van het huidige groen naast het spoor lager te maken, slechts vier lagen. De nieuwbouw wordt dan zo groen mogelijk  aangekleed met een groen dak.

Buurt en Heemschut Amsterdam

De buurt en Heemschut vinden dit wel een verbetering in het plan maar zij hikken erg aan tegen de veel langere nieuwbouwmuur, die ter compensatie van het volume ontstaat als het gebouw flink wordt verlaagd. Dat gaat toch ten koste van veel groen. De plannenmakers hebben dus nog heel wat huiswerk te doen en beseffen, dat de buurt en Heemschut nog steeds niet staan te springen voor het plan.

 

foto: CC BY SA Marcelmulder68


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.