Nieuwsbericht

Heemschut Gelderland eens dat afgebrande boerderij Doetinchem geen monumentale waarden heeft

Handhaving op de monumentenlijst is niet opportuun.

Roodhaanhoeve, Doetinchem

De Roodhaanhoeve is een monumentaal boerderijtje op het recreatieterrein De Koekendaal in Doetinchem. De localle scoutinggroep maakt er gebruik van. Het pand stamt uit 1800-1850. Op 19 september 2016 brandde het boerderijtje helaas geheel af. De kap is volledig verwoest en ingestort. De gemeente heeft samen met de scoutingvereniging gekeken wat te doen met de resten van de boerderij. Behouden of slopen?

Onderzoek naar overgebleven monumentale waarden

Om te kijken of het pand behouden dient te blijven is een onderzoek ingesteld door de gemeente Doetinchem naar de overgebleven monumentale waarden. Daaruit blijkt dat die er niet meer zijn. Het pand is onherkenbaar verbouwd in de jaren zeventig en tachtig. Er zijn geen oude onderdelen meer aanwezig. Handhaving op de monumentenlijst is dan ook niet opportuun. Heemschut constateerde dit ook na een eigen inspectie. Heemschut sluit zich aan bij de conclusie van het rapport en ziet graag een eigentijds gebouw terug dat de massa en de contouren van de oude boerderij heeft.

Voor de resten van de boerderij zal een sloopvergunning worden aangevraagd. De boerderij zal op korte termijn verdwijnen. Er zal dan eerst gras worden ingezaaid. De zeer oude leilinden zullen worden behouden.

Dagblad de Gelderlander, 24 januari 2017


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.