Nieuwsbericht

Heemschut: grote zorgen over voortbestaan varend erfgoed

Heemschut maakt zich grote zorgen over de impact van de Coronacrisis op de grote historische zeilvloot. Vandaag gingen 175 schepen uit protest 'voor Pampus' en Heemschut deelt de zorgen. Heemschut staat daar niet alleen in, ook de stichting Mobiele Collectie Nederland heeft minister Van Engelshoven gevraagd voor meer steunmaatregelen.

Eigenaren van historische schepen vragen de overheid om een speciaal steunfonds. Door de coronacrisis hebben ze de eerste drie maanden van het seizoen niet kunnen varen. Sinds 1 juni mogen ze het water weer op, maar met een derde van de passagiers die ze normaal aan boord hebben. Daarmee komt het voortbestaan van de historische schepen in gevaar, zeggen de schippers.

En niet alleen de schepen hebben het moeilijk. Veel van dit zogeheten mobiele erfgoed is in handen van particuliere eigenaren die het onderhoud bekostigen via verhuur of met giften. Door de Coronacrisis is de verhuur volledig veranderd en komen er ook minder giften binnen.

De stichting Mobiele Collectie Nederland heeft minister Van Engelshoven om aanvullende maatregelen gevraagd. Heemschut ondersteunt die oproep. De collectie mobiel erfgoed in Nederland is bijzonder en verdient extra steun in deze moeilijke tijden. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.