Nieuwsbericht

Heemschut is verbijsterd over sloopplan Hotel Zandwijk

Erfgoedvereniging Heemschut en Stichting het Cuypersgenootschap hebben met verbijstering kennisgenomen van het voornemen van de eigenaar, Nijhof-Wassink om hotel Zandwijk in Vriezenveen te slopen. Dit hotel, een gemeentelijk monument moet volgens de eigenaar plaats maken voor appartementen en winkels.

Hotel Zandwijk is al meer dan honderd jaar een beeldbepalend gebouw aan de Kanaalweg Zuid. In de begintijd kwamen daar mensen met de vrachtschuit, met paard en wagen of koets die naar Vriezenveen gingen. De nabijheid van de textielfabriek van Jansen en Tilanus speelde een ook belangrijke rol. Hotel Zandwijk omvatte een café en stallen voor paarden; op de verdieping waren hotelkamers. Na de oorlogsjaren werd het hotel uitgebreid met zalen voor bruiloften en partijen. In het interieur zijn veel oorspronkelijke details bewaard gebleven. Bouwkundig verkeert het echter momenteel in een matige staat.

Omdat het hotel cultuurhistorische waarde heeft plaatste de toenmalige gemeente Vriezenveen het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst. Bij Nijhof-Wassink lijkt echter weinig gevoel te bestaan voor het cultuurhistorische belang van dit pand. Het pand is, volgens de ontwikkelaar zo slecht dat hij gevraagd heeft aan de gemeente om het te mogen slopen voor nieuwbouw.
In een brief aan de gemeente Twenterand roepen Heemschut en het Cuypersgenootschap nu op om niet in te stemmen met de sloop van dit monument. Heemschut vraagt de gemeente aan te dringen op renovatie en eventueel een herbestemmingsonderzoek voor het pand. Voor dit onderzoek kan de eigenaar subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, als dit wordt ondersteund door de gemeente Twenterand. Deskundigen van Heemschut en het Cuypersgenootschap zijn bereid om te helpen bij het vinden van de meest wenselijke invulling.

Mocht de gemeente Twenterand het gebouw willen afvoeren van de gemeentelijke monumentenlijst dan zullen Heemschut en het Cuypersgenootschap tegen dit besluit in bezwaar gaan.

Foto: RCE (1983) via Wikimedia Commons


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.