Nieuwsbericht

Heemschut laakt sloop rijksmonument ZOMA door gemeente Groesbeek

Gemeente Groesbeek – Berg en Dal is onbetrouwbaar gebleken en wacht rechtszaak niet af

Heemschut, Cuypersgenootschap, SIEGF, en andere lokale en regionale (monumenten)organisaties spreken hun afschuw uit over de sloop van de rijksmonumentale ZOMA (Zolenmakerij) aan de Spoorlaan 5 te Groesbeek. De sloop van het prachtige wederopbouwgebouw, door de gemeente Groesbeek, het Rijk, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en recentelijk nog de monumentencommissie van Groesbeek zodanig als beschermingswaardig erkend, is deze week begonnen.

Onbetrouwbaar

Het college van B&W van de gemeente Groesbeek - Berg en Dal heeft met haar besluit om te beginnen met slopen de behandeling van de rechtszaak niet afgewacht. Daarmee toont zij zich een onbetrouwbaar partner. Formeel hebben ze een gaatje gevonden maar de manier waarop verdient geen schoonheidsprijs.  Zo dien je als gemeente niet met monumenten om te gaan.

Niet te vermurwen

Pogingen tot behoud mochten niet baten, want de gemeente Groesbeek – Berg en Dal en sloopwethouder Thijssen zijn niet te vermurwen om het gebouw te behouden. Schoonheid en esthetiek gelden niet. Na vijf mislukte plannen moet de ZOMA nu wijken voor een deels ondergrondse parkeerplaats bij een Aldi. Het lijkt ons niet de gewenste kwaliteitsimpuls die je voor het centrum van Groesbeek wil hebben.

Heemschut heeft aan de basis gestaan van het gemeentelijk monumentenbeleid in Groesbeek, maar dat is met de sloop van dit rijksmonument weer terug bij af.

Bron: Guido Müskens


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.