Nieuwsbericht

Heemschut maakt bezwaar tegen afplakken ramen Ajax fanshop

Wanneer is reclame goed en functioneel en wanneer gaat het te ver? Dat is een vraag die wij continu stellen. Goede reclame kan sfeerverhogend en subtiel zijn, maar soms slaat de balans door de verkeerde kant op. De gemeente Amsterdam heeft speciaal beleid hiervoor en bij de recent geopende Ajax Fanshop in de Kalverstraat vindt Heemschut dat het te ver gaat: alle ramen van alle verdiepingen zijn volgeplakt.

De Ajax fanshop zit in een rijksmonument. De eigenaar heeft achter de ramen op alle verdiepingen grote reclamestickers aangebracht. Dit tast het aangezicht van het pand sterk aan.

De uitbundige reclame voldoet niet aan de criteria in de Welstandsnota van Amsterdam. Daarin staat dat het algemene criterium is dat het ’niet ontsierend voor het stadsbeeld’ mag zijn. Reclame op of onmiddellijk achter het raam mag alleen in losse letters van maximaal 60 cm hoog en 75% van het raam moet vrij blijven van reclame. Het is heel duidelijk dat de eigenaar hier in overtreding is.

Op dit moment zijn alle ramen boven de winkels in de Kalverstraat nog reclamevrij, een beeld dat we graag behouden zien. 

Heemschut heeft de gemeente gevraagd naar de zaak te kijken, vooral ook om te voorkomen dat dit voorbeeld navolging krijgt.

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.