Nieuwsbericht

Heemschut Noord-Brabant vraagt om bescherming van Lijkenhuisje, Halsteren

Heemschut Noord-Brabant heeft in een brief aan de gemeente Bergen op Zoom gevraagd om het lijkenhuisje op de Oude Algemene Begraafplaats in Halsteren te benoemen tot gemeentelijk monument. Het huisje is eigendom van de gemeente, maar die wil het graag verkopen. Met een aanvraag voor monumentenstatus wil Heemschut het huisje beschermen en behouden voor de toekomst.

Heemschut werd getipt door de plaatselijke Heemkundekring over de verkoop van het lijkenhuisje. Wanneer het lijkenhuisje wordt verkocht, is het risico dat het los wordt geknipt van het totale ensemble dat wordt gevormd door het oude kerkhof. Daarom neemt Heemschut niet alleen het lijkenhuisje mee in haar aanvraag, maar ook de kerkhofmuur en het ijzeren toegangshek met hierop de woorden ‘rust in vrede’.  

Meerdere generaties inwoners van de gemeente hebben het gebouwtje in hun hart gesloten als een tastbare herinnering. Heemschut nodigt het college ook uit voor een persoonlijk gesprek over de cultuurhistorische waarde van de Oude Algemene Begraafplaats.

Over de begraafplaats en het lijkenhuisje

De Oude Algemene Begraafplaats in Halsteren vindt haar oorsprong in 1829. Het lijkenhuisje werd zo’n 50 jaar later bijgebouwd in 1872. Na een uitbraak van Cholera in de streek, was thuis opbaren niet meer toegestaan. In het lijkenhuisje konden de lichamen van overledenen tijdelijk worden bewaard alvorens de ter aardestelling.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.