Nieuwsbericht

Heemschut ondersteunt vraag voor boete eigenaar rijksmonument Hoompje

In navolging van het Cuypersgenootschap heeft ook Heemschut Zeeland de gemeente Sluis verzocht met kracht op te treden tegen de eigenaar van rijksmonument Het Hoompje. De eigenaar laat het voormalige klooster bewust vervallen. Heemschut dringt samen met het Cuypersgenootschap aan om de eigenaar te dwingen maatregelen te nemen om het verval te stoppen.

De erfgoedorganisaties komen in actie nadat de gemeente in de media liet weten dat de strijd om het rijksmonument gestreden is. De gemeente Sluis ziet geen heil meer in verdere acties om het monumentale pand te redden. Over de situatie zijn inmiddels vragen in de Tweede Kamer gesteld.

Het verval van Rijksmonumenten is strafbaar. Het staat in de Erfgoedwet uit 2016. Handhaving van die wet ligt bij de gemeente. Het Cuypersgenootschap en Heemschut doen dan ook nogmaals het dringende verzoek aan de gemeente Sluis om toch tot krachtige maatregelen over te gaan. Verval en uiteindelijk het verlies van het oude klooster zou onverteerbaar zijn. 

1909 is het klooster gebouwd en tot 1986 had het functie als kostschool voor Belgische kinderen met een beperking. Eind jaren tachtig vertrokken de laatste nonnen. Het pand kwam leeg te staan en werd op de rijksmonumentenlijst geplaatst. In 1992 kocht projectontwikkelaar Ronnie van de Putte het. Die staat bekend als de 'krottenkoning', vanwege zijn omgang met (monumentale) panden. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2022 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.