Nieuwsbericht

Heemschut op de bres voor monumentaal groen A-Kerkhof Groningen

Heemschut Groningen heeft fictief bezwaar aangetekend tegen de plannen voor de herinrichting van het A-kerkhof in Groningen. Vanwege dat plan werd vorig jaar al vergunning verleend voor de kap van 5 bomen, het verplaatsen van 1 boom en het verwijderen van houtopstand op het kerkhof midden in Groningen. Heemschut hoopt dat de gemeente Groningen bij zinnen komt en het plan niet doorzet.

Ondanks dat de Akerk met kerkhof door de gemeente in de top 10 van Sleeping Beauties van de stad Groningen zijn verkozen, wil de gemeente de kettingzaag zetten in de helft van de bomen. Daarbij wil ze het kerkhof verbouwen tot plek van ‘aangenaam’ verblijf, met stoeltjes, tafels en bloembakken als bank.

Voor dat laatste is echter een vergunning nodig want het is een Rijksmonument. Maar die vergunning is nooit gepubliceerd. Daarom tekent Heemschut daar nu fictief bezwaar tegen aan. Want we gaan er vanuit dat er wel degelijk akkoord is gegeven door de gemeente voor dit plan, maar dat de vergunning niet op de juiste wijze is bekendgemaakt. 

Maar weinig mensen in Groningen zijn enthousiast over de plannen. Voor bewoners wordt het laatste serieuze stukje groen in dit deel van de binnenstad om zeep geholpen. Heemschut hoopt dat de gemeente bij zinnen komt en de plannen en kap van de bomen afblaast. In tijden van klimaatverandering en adaptatie moet het groen gekoesterd worden. En natuurlijk vanwege deze prachtige combinatie met erfgoed. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.