Nieuwsbericht

Heemschut: plannen stadhuis Den Helder betekent einde voor historische vloot daar

De plannen van de gemeente Den Helder om het stadhuis te verplaatsen naar de voormalige rijkswerf Willemsoord betekent op termijn het einde voor de vloot met historische schepen die ook een thuis hebben op die werf. Heemschut's commissie Noord-Holland waarschuwt de gemeenteraad dat beide activiteiten, stadhuis en onderhoud van de oude vloot, onmogelijk kunnen samengaan daar.

De gemeente Den Helder wil het stadhuis verplaatsen naar twee oude gebouwen op de oude rijkswerf. De gebouwen zijn van de gemeente zelf en staan in het hart van de rijkswerf. Naast die gebouwen vindt de historische vloot op dit moment een thuis. Er is een schipperscafé en er is ruimte voor onderhoud aan de boten via een helling.

Niet zozeer de aantasting van de monumentale gebouwen voor de komst van het stadhuis is volgens Heemschut na een informerend bezoek het probleem, maar vooral de samenkomst van de twee functies. 

Het onderhoud aan de historische vloot gaat op dit moment gepaard met een bepaalde geur en vooral geluid. Er wordt gebikt, gehakt en gelast op de werf. Heemschut kan niet anders concluderen dat dit onder zware druk komt te staan als een muur daarnaast de ambtenaren en het college van burgemeester en wethouders zit te werken.

Bovendien is er informeel al aangedrongen op het vertrek van een aantal historische schepen uit de oude haven omdat ze in het beeld van het toekomstige stadhuis en in het zicht van de ambtenaren zouden liggen.

Daarnaast heeft Heemschut zorgen over de verplaatsing van de functies die eigenlijk in een centrum horen naar de gesloten enclave van de voormalige rijkswerf. Stedenbouwkundig maakt de gemeente Den Helder hier een verkeerde keuze door het centrum met publieke voorzieningen te verlaten. Eerder kwamen al de bibliotheek en het theater richting de rijkswerf.

Heemschut heeft per brief de gemeenteraad op de hoogte gebracht van de zorgen. 

De scheepshelling in gebruik naast het toekomstige stadhuis

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2022 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.