Nieuwsbericht

Heemschut pleit voor monumentenstatus Buurtcentrum Transvaal

Het Amsterdamse Buurtcentrum Transvaal is een bijzonder voorbeeld van jonge bouwkunst. De commissie Amsterdam van Heemschut vindt daarom dat dit gebouw een gemeentelijk monument moet worden.

Het centrum is in 1973-1975 gebouwd op basis van een ontwerp van de architecten Pi de Bruijn en Ruud Snikkenburg van de Dienst Volkshuisvesting van de gemeente Amsterdam. Mei vorig jaar sloot Buurtcentrum Transvaal na ruim 40 jaar haar deuren. Het buurt- en opbouwwerk, zoals dat in de jaren zestig van de twintigste eeuw in diverse Nederlandse steden werd ingericht, wordt anno 2017 gezien als ‘niet meer van deze tijd’.

Nu de oorspronkelijk functie is vervallen, rijst de vraag wat er met het gebouw moet gebeuren. Heemschut heeft architectuurhistoricus Michiel Kruidenier verzocht om dit gebouw uitvoerig te onderzoeken en te beschrijven. In zijn rapport concludeert Kruidenier dat het gebouw een zeldzaamheid is in zijn soort en dat het een eervolle vermelding in de moderne architectuurgeschiedenis verdient.

Heemschut Amsterdam heeft deze week de aanvraag tot gemeentelijk monument naar de gemeente verstuurd.

Lees hier het rapport van architectuurhistoricus Michiel Kruidenier


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.