Nieuwsbericht

Heemschut presenteert belangrijk onderzoek Blauwe Gebouw

Het voormalige kantoorgebouw voor de Sociale Dienst aan de Besterdring in Tilburg is een gebouw van waarde. Vanwege de bijzondere architectuur en de plek van het gebouw binnen de (geschiedenis van de) stad Tilburg. Dat concludeert architectuurhistoricus Victorien Koningsberger.

Op verzoek van erfgoedvereniging Bond Heemschut deed Koningsberger uitgebreid onderzoek naar het ‘Blauwe gebouw’. Heemschut pleit voor behoud van het bijzondere gebouw bij de spoorzone.

“Het ontwerp uit het midden van de jaren zeventig van de Tilburgse architect Jac. van Oers heeft geresulteerd in een iconisch gebouw. Het uiterlijk wordt gekenmerkt door de achthoekige opzet van het langgerekte laagbouwvolume, dat is opgebouwd uit prefab gevelelementen met in het beton gegoten kobaltblauwe glas-­‐mozaïek-­‐tegels, en hoogbouw bekleed met Cor-­‐Ten-­‐staal en bijpassende roestkleurige raampartijen. Het langgerekte kobaltblauwe volume met de coupé-­‐ ramen wekt de indruk van een trein”, zo concludeert Koningsberger.

“Het is een symbolische verwijzing naar het karakter van het gebied als voormalige Werkspoor-­‐terrein van de NS, en de spoorzone. Het voormalige kantoorgebouw voor de Sociale Dienst vertegenwoordigt een roerige periode in de geschiedenis van Tilburg, dat in de jaren zeventig te kampen had met afnemende werkgelegenheid in de textielnijverheid. Vele Tilburgers hebben hier heel wat voetstappen liggen door de functie van het gebouw als uitkeringsinstantie.”

Deze waardestelling presenteerde Heemschut maandagavond in de Themacommissie Vestigingsklimaat. Met het onderzoek dringt Heemschut aan voor het behoud van dit gebouw. De waardestelling is aangeboden aan wethouder Berend de Vries. Heemschut hoopt hiermee dat de wethouder de voorgenomen sloop heroverweegt.

Download de waardestelling hier:

Waardestelling Sociale Dienst Tilburg


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.