Nieuwsbericht

Heemschut probeert met spoedprocedure herenhuizen Van Eeghenstraat Amsterdam te redden

Heemschut's commissie Amsterdam heeft de gemeente Amsterdam gevraagd een spoedprocedure te starten om te komen tot een monumentenstatus voor de geschakelde herenhuizen Van Eeghenstraat 70-72 in de Vondelparkbuurt. Maandag moet de sloop van de panden beginnen. Dit leidde afgelopen dagen onder meer tot grote onrust in de buurt.

Het is niet voor het eerst dat Heemschut de sloop van de panden probeert tegen te houden. Een eerdere sloopdreiging werd voorkomen, maar de gemeente regelde geen structurele bescherming van de drie herenhuizen. Daardoor zijn ze nu vogelvrij en kan de eigenaar maandag beginnen met de sloop, zonder dat er een vergunning voor nodig is. 

Het ensemble Van Eeghenstraat 70-72 is in 1900 opgericht naar ontwerp van de architect Ernst Roest, een bekende leerling van Berlage. Het pand is sinds kort in handen gekomen van een buitenlandse projectontwikkelaar. Deze partij heeft ingrijpende plannen voor het ensemble, die zich in vergevorderd stadium bevinden. Het gaat hier om volledige sloop en op de plaats daarvan de realisatie van een nieuw appartementencomplex met ondergrondse parkeergarage. Het ensemble van oorspronkelijk drie geschakelde herenhuizen is vijf bouwlagen hoog. Het geheel van de straatgevel is grotendeels symmetrisch van opzet en heeft in totaal zeven vensterassen. De tuingevel kent grotendeels dezelfde indeling als de voorgevel. Het geheel is in relevante mate onaangetast gebleven, afgezien van een gemakkelijk reversibele verbouwing tot kantoorpand in de jaren zestig, waarbij de afzonderlijke ingangen zijn  verdwenen. Op de bovenverdiepingen is het geheel nagenoeg onaangetast, met speelse elementen van geglazuurde bakstenen, rijk bewerkte balkonhekken en natuurstenen elementen.

Van Eeghenstraat 70-72 bevindt zich op de strook tussen de openbare weg en de openbare ruimte het Vondelpark, dat bovendien is aangewezen als rijksmonument. 

Heemschut betreurt dat de Vondelparkbuurt nog steeds niet tot beschermd stadsgezicht is verklaard, waardoor vergunningvrij slopen nog steeds tot de mogelijkheden behoort, zoals nu het geval. De maatschappelijke onrust in de buurt is groot vanwege de plannen. 

De gemeente Amsterdam kent echter wel een spoedprocedure om te komen tot een monumentenstatus, Heemschut dringt er bij de gemeente op aan deze meteen te starten. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.