Nieuwsbericht

Heemschut schrijft bij hoge uitzondering brief over sloop herenhuis Blankenberge (BE)

Bij hoge uitzondering heeft Heemschut deze week een brief geschreven aan de stadsbestuurders van Blankenberge in België. Daar staat de een prachtig herenhuis uit 1912 op de nominatie gesloopt te worden. Belgische actievoerders trokken bij Heemschut aan de bel en vroegen de vereniging te hulp. Vanwege de uitzonderlijke schoonheid van het pand hebben we dat gedaan.

Het stadsbestuur van de badplaats Blankenberge is voornemens een sloopvergunning te verlenen voor dit in 1912 ontworpen herenhuis van de architect Marcel Hoste. Het pand is van hoge waarde ook omdat het is gelegen vlak bij de Grote Markt, aan een belangrijke doorgaande route. Deze route is juist ook de hoofdroute langs de Vlaamse kust, met de befaamde kuststram ‘de Lijn’ die inmiddels een iconische waarde heeft voor toeristen.

Juist dit pand heeft door de contrasterende ‘Vlaamse’ stijl, haar bouwjaar en de verschijningsvorm bijzondere historische waarde. De uitgebreide detailleringen maakt dat het pand extra bijzonder is.

Het interieur is ons onbekend, maar in Nederland zou een pand als dit ook op haar gaafheid van het interieur nog worden beoordeeld. Behoud en herstel van het hele pand inclusief waardevol interieur zou in de lijn der verwachting liggen. Mogelijk is anders het behoud van de gevel nog een optie. 

Wij verbazen ons wel over het feit dat geen advies is gegeven door Bouwkundige Erfgoed. Een advies behoort vanwege de plaatsing op het Inventaris als onderdeel van de vergunningsprocedure. Het advies van de stadsarchivaris is negatief. Wij zijn als Nederlandse erfgoedvereniging ook benieuwd naar het advies van de Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge VzW. 

"Namens de Nederlandse bezoekers en toeristen hopen we dat de Stad Blankenberge, die zo hogelijk gewaardeerd wordt om haar kust én erfgoed, het besluit tot sloop zal vernietigen en zich zal inzetten voor behoud en herbestemming van dit waardevolle monumentale herenhuis", zo besluit de brief. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.