Nieuwsbericht

Heemschut tegen café op plek voormalig kasteel

De commissie Gelderland van Heemschut verzet zich tegen het plan voor een café bij de Havendam in Harderwijk. Onder de grond liggen de resten van een gigantische burcht. En die zijn beschermd.

"Volgens de monumentenwet valt alles wat onder de grond ligt, ook onder beschermd stadsgezicht'', zo stelt commissielid Henk Hovenkamp. Er is echter een initiatief voor  een metershoog, modern vormgegeven paviljoen bouwen pal tegenover de Havendam.

Bewoners van de oude Havendam willen hun uitzicht niet kwijtraken en verzetten zich ook tegen het bouwplan. Heemschut: "Een klein kioskje of koffietentje zou geen bezwaar zijn. Maar zo'n 10 of 8 meter hoog glazen gebouw is niet de bedoeling van Beschermd Stadsgezicht. Als Harderwijk zich wil verkopen als middeleeuwse Hanzestad, laat hiervan dan zoveel mogelijk zien. Zeker op deze toegangsweg waar alle toeristen binnenkomen. Hierbij kun je denken aan een lage heropbouw van de oude verdedigingsmuur die deel uitmaakt van de burcht. Die liep helemaal door tot aan de Zoutkeertstaat naast het stadhuis."

Lees hier alles over de geschiedenis van deze burcht: 

Dwangburcht Harderwijk


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.