Nieuwsbericht

Heemschut trekt aan de bel over uitbreiding villa Vondelstraat

De commissie Amsterdam van Heemschut luidt de noodklok over de verbouwing van de villa Vondelstraat 87. De eigenaar wil een complete etage aan de villa toevoegen.

In een brief aan het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel West vraagt Heemschut om uiterst terughoudend te zijn met de geplande uitbreiding van het gebouw.

De villa Vondelstraat 87 is in 1881 gebouwd, maar niet beschermd als monument. Het pand heeft slechts de status 'orde 3' gekregen en is daardoor minimaal beschermd. 

Volgens de commissie is de waarde van de villa niet zozeer gelegen in de kwaliteiten van het pand, maar veel meer als onderdeel van de Vondelstraat. Die straat is nog vrijwel gaaf bewaard gebleven en vormt daardoor een uniek stedenbouwkundig en architectonisch ensemble in Amsterdam. 

Deze verbouwing is volgens Heemschut dan ook aanleiding om deze buurt aan te weijzen als beschermd stadsgezicht. In de tussentijd roept Heemschut op om de uitbreiding van de villa Vondelstraat 87 niet toe te staan. Want een aantasting van deze villa is ook een aantasting van de buurt. 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.