Nieuwsbericht

Heemschut vindt plannen JRC Middelburg te massaal

De plannen voor het Joint Research Center Zeeland in Middelburg zijn te massaal en schaden het aanzicht van de monumentale binnenstad. Dat stelt de commissie Zeeland van Erfgoedvereniging Heemschut in een zienswijze op het bestemmingsplan dat de bouw van de JRC mogelijk moet maken.

De erfgoedbeschermers stellen dat deze locatie op de hoek van de Poelendaelse singel en Het

Groene Woud één van de meest prominente gezichten van de monumentale binnenstad is, ook omdat de belangrijkste toegangswegen hier de entree zijn tot het centrum. De geplande nieuwbouw van het JRC staat in schril contrast met de omgeving. Voor de bouw moet onder meer monumentaal groen wijken. En dat is niet acceptabel, zo stelt Heemschut.

“Het JRC moet een fors programma huisvesten op een beperkt bouwvlak. Daarom moest het gebouw wel de hoogte in en dan is een blokvorm voor de hand liggend. De architect omschrijft ook de verschijningsvorm van het gebouw als stoer en monoliet: een blok. De term stoer en monoliet wordt op deze hoek een eufemisme voor een gesloten en afwerend, bijna brutalistisch bouwblok”, aldus Evert de Iongh van Heemschut.

Nog dit jaar begint de sloop van een deel van het HZ-gebouw aan het Groene Woud in Middelburg. Dat maakt plaats voor de bouw van het gezamenlijke onderzoeksinstituut voor studenten, onderzoekers, bedrijven en de overheid, het JRC.

Bekijk hier bij Omroep Zeeland de plannen voor het JRC


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2021 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.