Nieuwsbericht

Heemschut volgt ontwikkelingen zuurstoffabriek op de voet

De provinciale commissie Groningen volgt de ontwikkelingen rondom de oude zuurstoffabriek aan het begin van de Pop Dijkema in Groningen op de voet. De provincie wil de fabriek slopen, doodzonde zeggen liefhebbers. De fabriek is het behouden waard.

Ook de Groningse wethouder Roeland van der Schaaf gaat zich inzetten voor het behouden van de fabriek. 

Onlangs kocht de provincie het gebouw aan om de daarachter gelegen zoutopslag te kunnen uitbreiden. In de fabriek werd vroeger zuurstof voor ziekenhuizen gefabriceerd. Het is een van weinige na-oorlogse fabrieken in de stad, er heeft lange tijd een taxibedrijf in het gebouw gezeten. Nu zitten er tijdelijke bewoners in. “Het is onbegrijpelijk dat het gebouw geen monumentale status heeft, maar ook de Provincie heeft hart voor monumenten." zegt van der Schaaf tegen het dagblad van het Noorden. 

De wethouder is inmiddels met de provincie in gesprek. Heemschut volgt de ontwikkelingen. 

Foto: De voormalige N.V. Hoek’s Machine- en Zuurstoffabriek aan de Pop Dijkemaweg in Groningen Foto: Instant gratification via Flickr CC0


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.