Nieuwsbericht

Heemschut vraagt aandacht voor bijzonder glaskunstwerk Hilversum

In de gemeente Hilversum is bij de sloop van naoorlogse gebouwen reeds veel waardevolle gebouwgerelateerde kunst verloren gegaan. Het is volgens de Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut dan ook van groot belang om de nog resterende voorbeelden te behouden. De toekomst van enkele kunstwerken in Hilversum is op dit moment echter onzeker. Een voorbeeld is een raam uit begin jaren zeventig aan de´s-Gravelandseweg. Het raam zit in een leegstaand bankgebouw.

Het glaskunstwerk is van de hand van Joke Cassee. Het betreft een zeer hoogwaardig en voor begin jaren zeventig vernieuwend voorbeeld van een glasappliqué. Deze techniek was een uitvinding van de wederopbouwkunstenaars: zij wilden ‘schilderen met glas’. Door het gebruik van dikke stukken gesmolten en gekapt glas en een dynamische abstracte vormentaal heeft het raam van Cassee een zeer expressieve uitstraling.

Het kunstwerk is na 50 jaar nog in uitstekende conditie en kan heel goed behouden blijven in het huidige gebouw of – bij sloop-nieuwbouw – opgenomen worden in een nieuw ontwerp. Om behoud zeker te stellen is volgens Heemschut een gemeentelijke inzet cruciaal. Zonder een actieve rol van de gemeente is dit erfgoed overgeleverd aan de grillen van projectontwikkelaars. Recent hebben wij de gemeente Hilversum dan ook verzocht om behoud en hergebruik van het raam als voorwaarde te stellen voor een ontwikkeling op deze plek. Door behoud vast te leggen in een overeenkomst met een (toekomstige) eigenaar kan waardevol modern erfgoed een tweede leven krijgen.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.