Nieuwsbericht

Heemschut vraagt bescherming woning Van der Pol

Heemschut heeft bij de gemeente Huizen bescherming aangevraagd van een unieke woning ontworpen door architect Gé van der Pol.

Heemschut heeft bij de gemeente Huizen bescherming aangevraagd van een unieke woning ontworpen door architect Gé van der Pol. Van der Pol (1928-2016) heeft meer bijzondere villa's en landhuizen ontworpen, maar deze is uitzonderlijk vanwege de vorm: drie aan elkaar geschakelde ronde bouwdelen met in het woongedeelte een zwevende verdiepingsvloer. Het ontwerp is geïnspireerd op de Italiaanse zogenaamde Trulli die te vinden zijn in Alberobello in de provincie Puglia, en nu een drukbezocht werelderfgoeddorp zijn. Van der Pol ontwierp het woonhuis in 1966 na een bezoek aan het toen nog onbekende deel van Italië. Van der Pol werkte enige tijd in een maatschap met onder meer architect Dick Sterenberg en restaureerde ook boerderijen en villa's van bekende Gooise architecten. Zijn ontwerpen kenmerken zich door verfijning en doordachtheid, onder meer in structuralistische en functionalistische stijl. De villa is te koop, maar de locatie wordt ook als bouwgrond aangeprezen.

Omdat de gemeente Huizen aan een in 2017 aangekondigde inventarisatie van architectuur uit de periode 1940-1985 nog geen vervolg heeft gegeven heeft Heemschut de bescherming nu aangevraagd.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.